prva strana

Subota, 18. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2004 > mediji

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Lilihip u novinarskom notesu

Privatizacija medija

Miroslav Radulović

UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE ZAHTEVA POJAŠNJENJE

- Novinari „Timoka“ su opravdano podigli galamu, zabrinuti više za sudbinu lista nego za sopstvenu i stvar je, mic po mic, dospela i u Udruženje novinara Srbije. Ono je tražilo reviziju postupka, ali iz Agencije je stiglo objašnjenje da se to neće dogoditi, „jer je sve proteklo po zakonu“.

Zaposleni novinari jednostavno ističu da je imovina koja je prodata bila društvena:

"U prethodnih šest decenija u razvoj „Timoka“ ulagali su građani svih timočkih opština – kaže Dragoslav Jovanović. – U poslednjih 12 godina novac su obezbeđivali poreski obveznici iz Zaječara. Da bi ovu svoju „imovinu“ sačuvali oni su preko odbornika Skupštine opštine, početkom 2003. zahtevali transformaciju firme. Odluka je usvojena na sednici SO Zaječar 25. marta 2003. Time su formalno i praktično suspendovani svi organi (samo)upravljanja društvenog preduzeća i imenovan vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća. Tu se stalo. Dakle, nisu izabrani novi organi upravljanja, nije obavljena registracija u Trgovinskom sudu, iako odluka o novom statusu lista ničim nije osporavana. Mi smatramo da je dalji proces transformacije stopiran zbog različitih pojedinačnih ili grupnih interesa. U konfuznoj situaciji potezali su se razni argumenti, a najčešće onaj da lokalana samouprava ne može da bude osnivač štampanog medija“.

Trenutno stanje u celoj stvari je, takođe – neizvesno. Trebalo bi da do 1. maja u Zaječar dođu „svi zainteresovani“, uključujući i predstavnike lokalne samouprave. Tu bi se obavio konačan dogovor. Očekuje se i dolazak predstavnika Saveta za borbu protiv korupcije, koji je takođe umešan u ovu tragikomičnu farsu.
Primer „privatizacije zaječarskog Timoka“ je poučan po mnogo čemu. On govori šta se događa kada se pomešaju razuzdane stranačke strasti, pojedinačni interesi ekonomski moćnih neznalica i neargumentovana arogancija ljudi na vlasti. List „Timok“ je ostavio isuviše dubok trag da bi olako bio prepušten uskovitlanim emocijama raznih prolaznika. Verujemo da će građani Zaječara i cele Timočke krajine naći načina da se odupru svim tim iskušenjima. Ako ništa drugo, država bi sama morala da se zainteresuje za ovaj problem i stavi ga pod svoje okrilje. Ali, ne na način koji je ovde bio primenjen. Jer, ruku na srce, kakve veze sa novinarstvom ima proizvođač lilihipa? Osim u slučajevima kada u retkim trenucima odmora kupi novine i počne da čita naslove.